Новият интерсептор

Холандската неправителствена организация „Оушън клийнъп“, основана и ръководена от 25-годишния Боян Слат, представи изобретението си за събиране на пластмасови отпадъци в реките, информират осведомителните агенции. Реките са главният коридор за пренасяне на пластмасовите отпадъци от сушата до океаните.

Според „Оушън клийнъп“ 1000 реки в света са отговорни за около 80% от замърсяването на океаните с пластмаса.

Новото изобретение – The Interceptor, е първото мащабно решение за предпазване на океаните от пластмасовия боклук в реките.

Дългата 24 м баржа „Интерсептър“ се задвижва автономно посредством слънчева енергия и има капацитет да поеме до 50 тона боклуци дневно.

Подобни баржи вече се използват в Индонезия, Малайзия и Виетнам, а четвърта скоро ще влезе в употреба в Доминиканската република.

Изобретателят Боян Слат е в основата и на другия проект на организацията „Оушън клийнъп“.

Във видеото вижте как действа баржата „Интерсептър“

Създателят на системата за събиране на пластмасови отпадъци в океана Боян Слат съобщи, че съоръжението вече работи, информираха световните медии.

Съоръжението представлява две свързани извити пластмасови тръби с дължина около 600 м, които плават на повърхността на водата, влачейки 3-метров екран.

Конструкцията беше пусната в океана през миналата година, но се появиха проблеми в задържането на събраните боклуци. Това наложи изтеглянето ѝ на сушата за ремонт, след което съоръжението беше върнато в океана.

Проектът „Оушън клийнъп проджект“ предвижда да бъдат инсталирани плаващи почистващи устройства на пет сметища, образувани от океанските течения между Хаваи и Калифорния.

Съоръжението не пречи на движението на морските обитатели, а в същото време улавя пластмаса с всякакви размери, включително и микропластмаса.

Океанът между Хаваи и Калифорния е замърсен с около 1,8 трилиона
пластмасови отпадъка.   Според проекта на Боян Слат в осеаните
постепенно ще бъдат инсталирани 60 подобни конструкции.

Плаващата система Уилсън, дълга 2000 фута, започва мисията си да събере цялата пластмаса в Тихия океан.

Миналия месец Фондацията за почистване на океана пусна тази система при Сан Франциско, за да предприеме мерки срещу известната „Голяма опасност от боклук в Тихия океан“. Става въпрос за огромна плаваща купчина боклук между Сан Франциско и Хавай, която е два пъти по-голяма от Тексас.

Тръбата, която е във формата на буквата U, е с 3-метрова мрежа под нея, за да улови плаващата пластмаса под повърхността на водата. От вторник започва нейната мисия, а лодка ще плава до системата на всеки няколко месеца, за да прибира събрания боклук. Целта е да се рециклира пластмасата и да се създадат нови продукти.

С около 150 милиона тона пластмаса в световните океани – и този брой се очаква да се утрои през следващото десетилетие – този тип изхвърляне на отпадъци има реални последици за изменението на климата, безопасността на морския живот и отрасли като риболова и туризма. Това може да повлияе и на здравето ни, ако пластмасата попадне в храната, която ядем.

Тихият океан е най-големият и най-замърсеният на Земята. Създателят на тръбата, Боян Слат, вярва, че неговият проект може да не изчерпва всичко, което би могло да се направи, но е убеден, че определено ще постигне промяна.

Той казва, че иска бъдещето да е по-добро от настоящето и именно това се надява да постигне.